9 Şubat 2008 Cumartesi

RAHİM AĞZI KANSERİ VE TEDAVİSİ

RAHİM AĞZI KANSERİ VE TEDAVİSİ
Tüm rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 80'i gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmektedir. Küresel olarak, her yıl yaklaşık binlerce kadına tanı koyulmakta ve binlerce kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir.Rahim ağzı kanseri, uterusun (rahim) üst kısmı ile vajinayı birbirine bağlayan konik biçimli serviks (rahim ağzı) bölgesinde ortaya çıkar. Rahim ağzı kanseri, HPV infeksiyonuna yanıt olarak serviks duvarında anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlamasıyla gelişmeye başlar.
Tüm dünyada rahim ağzı kanseri kadınlarda görülen en yaygın ikinci kanser türüdür. Kadınlarda kanserden kaynaklı ölümlerde ikinci sırada yer alır. Anormal servikal hücreler bir araya gelerek tümör adı verilen bir kitle oluşturabilir. Benign (iyi huylu) tümörler yayılmaz ve genelde zararsızdır. Malign (kötü huylu) tümörler ise bulundukları yerden yayılarak hayati tehlike oluşturan kansere dönüşürler. . Klinik çalışmalar, bu aşının, önceden ilgili HPV tiplerine maruz kalmayan kadınlarda HPV 16 ve 18'e bağlı rahim ağzı kanserinin % 100'ünü önlediğini kanıtlamıştır.Bu yeni aşı, ABD ve Avrupa'ya ek olarak Meksika, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Brezilya gibi dünyada birçok ülkede onaylanmıştır. Türkiye'de de ruhsat için başvuru yapılmış ve ruhsat onayı 15.Ocak.2007 tarihinde TC Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiştir.Aşının uygulanması çok basit olup koldan enjeksiyon şeklindedir. 0, 2 ve 6. ay şemasına göre uygulanmaktadır. İlk üretiminde 9-26 arası yaş grubunu hedeflemekte iken yeni yapılan çalışmalar doğrultusunda 45 yaşına kadar uygulanabilmektedir. Şu anda bazı özel sigorta kurumları harici herhangi bir sağlık güvence kurumu tarafından ödenmemektedir. Ancak aşının önümüzdeki 10 yıl içinde sağlık bakanlığının hazırlamış olduğu aşı takvimine girmesi bekleniyor.
Rahim ağzı kanseri servikal kanser veya serviks kanseri olarak da bilinir. Hemen hemen tüm rahim ağzı kanserleri, human papillomavirüs (HPV) tiplerinin birinden kaynaklanır. Dünya çapında yaygın bir virüs olan HPV'nin pek çok tipi belirlenmiştir; ancak rahim ağzı kanseri vakalarının üçte ikisinden fazlasında yüksek riskli HPV tip 16 ve 18 saptanmıştır.Bir doktor muayenehanesinde ya da bir klinikte yapılabilen basit bir test olan Pap testi (Pap smear de denir) ile anormal ya da kanseröz servikal hücreler tespit edilebilir. Pap testi, servikal değişimleri kansere dönüşmeden önce tespit edebilmektedir, 1950'lerde yaygın şekilde kullanılmaya başlamasıyla rahim ağzı kanserinden kaynaklanan ölümlerin belirgin şekilde azalmasını sağlayan güvenilir bir testtir. 1950 -1970 yılları arasında ABD'de rahim ağzı kanserinden kaynaklanan ölümler yüzde 70 oranında azalmıştır. Ancak bu oran zaman içinde yetersiz görüldüğünden rahim ağzı kanserini ve genital siğilleri önleyecek aşıyı geliştirmek amacıyla 1990'lı yılların başından itibaren çalışmalara başladı. Yaklaşık 15 yıl süren araştırmaların sonunda bu aşı, HPV tip 6,11,16 ve 18'in neden olduğu rahim ağzı kanserini ve genital siğilleri önleyen ilk ve tek aşı olarak onaylandı.
About The Author
Bie, that's my name. Im just an ordinary blogger.Ea eam labores imperdiet, apeirian democritum ei nam, doming neglegentur ad vis. Ne malorum ceteros feugait quo, ius ea liber offendit placerat, est habemus aliquyam legendos id. Eam no corpora maluisset definitiones.
Share This

0 yorum:

 

KADIN SAĞLIĞI VE KADIN HASTALIKLARI Copyright © 2009 Fashionzine is Designed by Ipietoon for Bie Blogger Template
In Collaboration With Teen Celebrities